Sådan får du mere bevægelse i hverdagen

Den afgørende forskel på kropspositivitet & kropsneutralitet

Kender du forskellen på kropspositivitet og kropsneutralitet? Hvis svaret er nej, så er du ikke alene. De to begreber bliver ofte brugt som synonymer, men der er en meget vigtig forskel. Denne forskel kan have afgørende betydning for dig, der ønsker at slutte fred med mad, krop og bevægelse.

 

kropspositivitet og kropsneutralitet

 

Hvad er kropspositivitet?

 

Oprindeligt opstod kropspositivismen ud af tykaktivismen. Kropspositivitet handler om at elske sig selv uanset kropsstørrelse. Kropspositivismen arbejder for at udvide samfundets snævre opfattelse af hvilke kroppe der er smukke og attraktive. Den kropspositive tilgang mener, at skønhed kommer i mange former og størrelser. Budskabet er, at man godt kan (og må) elske sig selv, uanset vægt. På trods af løst maveskind, strækmærker, cellulitis, bumser, indgroede hår, ar, folder, deller og alle de andre “uperfektheder”, som kroppe vores naturlige kroppe kan have.

 

Desværre har mange kommercielle interesser fundet ud af, at der er penge i at promovere sig som “kropspositiv”. Firmaer, der sælger slankekure, vægttabsprogrammer og skønhedsprodukter har derfor hurtigt taget kropspositivismen til sig og fordrejet betydningen. Disse virksomheder benytter nu “kropspositivite” budskaber i deres markedsføring. Men det er selvmodsigende, da deres produkter stadig sælges som en “løsning” på den kropsutilfredshed, som mange oplever. Dette står i stærk kontrast til kropspositivismens tykaktivistiske oprindelse, som netop handlede om at gøre op med samfundets diætkultur og stigmatisering og diskrimination af tykke kroppe.

 

Kropspositivitet taler lige ind i diætkulturen

 

Et godt eksempel på dette er de mange coachingforløb, der påstår at lære dig intuitiv spisning. Med det formål, at du taber dig. Dette på trods af, at intuitiv spisning ikke er en slankekur. Det understreges af det allerførste princip i den oprindelige, evidensbaserede tilgang til intuitiv spisning handler om at afvise slankekursmentaliteten og acceptere kroppen som den er. Al evidens for intuitiv spisning er desuden baseret på vægtneutral forskning, og der er altså ikke evidens for de positive effekter ved intuitiv spisning, hvis det benyttes som slankekur.

 

Diætkulturen er desværre så allestedsnærværende i vores samfund, at det alligevel i stor stil lykkedes er lykkedes disse virksomheder at twiste budskabet ved kropspositivitet. Kropspositivismens fokus er derfor i stor stil drejet hen på, hvordan man kan tabe sig. I stedet for på, hvordan man kan elske sig selv som man er.

 

kropspositivitet og kropsneutralitet

 

Dette fokus på kroppens udseende bidrager desværre fortsat til samfundets stigmatisering af tykke kroppe. Det underbygger ideen om, at vores kroppes udseende og størrelse er noget der bør “fikses”. At vi bliver smukke og slanke, hvis bare vi gør “det rigtige”. At vi kan “elske os selv slanke”.

 

Dette fokus fastholder diskriminationen af tykke kroppe, fordi det bekræfter os i opfattelsen af, at vores udseende er vigtigt for vores lykke og succes. Det bekræfter også den udbredte, men forfejlede, antagelse om, at man er tyk fordi man er syg eller ikke behandler sin krop godt. Det taler altså lige ind i den diætkultur, som den oprindelige kropspositivisme forsøgte at gøre op med.

 

Kropsneutraliteten opstod derfor, som et opgør mod kropspositivismens fokus på at basere vores selvværd på, hvordan vores kroppe ser ud.

 

Hvad er kropsneutralitet?

 

Kropsneutralitet handler om at føle sig neutral omkring krop og udseende. Det handler om at vide, at din krop, din vægt og dit udseende ikke definerer dit værd som menneske.

 

Kropsneutraliteten udfordrer dig til at acceptere din krop som den er. Og til at stoppe med at lade dit udseende og din vægt definere dit selvværd og din livskvalitet. Dit udseende er ikke i centrum. Og det at flytte fokus væk fra hvordan du ser ud, kan føles enormt empowering for mennesker i alle kropsstørrelser.

 

Det tager også magtens væk fra de virksomheder, der forsøger at tjene penge på vores usikkerheder. Når vi forstår, at vores krops udseende ikke definerer vores værdi som mennesker, så er det ikke længere muligt for firmaer at markedsføre deres vægttabsprodukter som løsningen på vores problemer.

 

Hvis du lige nu kæmper med stærke negative følelse omkring din krop, såsom kropshad, kropsutilfredshed eller måske endda kropsdysmorfi eller en spiseforstyrrelse, så kan kropsneutralitet også føles noget mere opnåeligt at stræbe efter. Kropsneutralitet kan føles mere realistisk og opnåeligt end den ubetingede kropskærlighed, som kropspositivismen lægger op til.

 

Bør du sigte mod at være kropsneutral eller kropspositiv?

 

Både kropspositivitet og kropsneutralitet kan være en stor hjælp for dig, der ønsker at slutte fred med mad, krop og bevægelse. 

 

Men som beskrevet har diætkulturen desværre taget godt fat i kropspositiviteten og drejet den væk fra det oprindelige budskab.

 

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på de potentielle triggere du kan møde, hvis du for eksempel søger efter inspiration til din kropspositive rejse online. Virksomheder forsøger aktivt at markedsføre skønheds- og vægttabsprodukter gennem kropspositive budskaber. Og en Instagram-søgning på kropspositive hashtags som #bodypositivity & #kropspositivitet resulterer i et stort antal billeder af mad med kaloriemængder og vægttabsopslag.

 

Hvis du virkelig ønsker at have færre tanker om mad og vægt, så kan du overveje, om diætkulturens version af kropspositivitet med fokus på kroppens udseende, kaloriefattig kost, vejninger og vægttab er vejen frem for dig. Eller om dét fokus i virkeligheden fastholder dig der hvor du er?

 

kropsbillede

Kropsbillede-skalaen med kropshad i den ene ende og kropskærlighed i den anden.

 

En anden udfordring ved kropspositivitet er som nævnt, at det kan være svært at gå direkte fra kropshad til kropskærlighed. Der er et stort spring fra den ene yderlighed til den anden, da de er i modsatte ende af kropsbillede-skalaen.

 

Derfor kan det for mange føles mere opnåeligt at arbejde på at gå fra kropshad til kropsneutralitet.

 

Sådan bliver du mere neutral omkring din krop

 

I stedet for at have fokus på at elske din krop som den ser ud nu, så handler kropsneutralitet om at være neutral omkring kroppens udseende. Kropsneutralitet lægger op til, at du begynder at sætte pris på hvad din krop kan, i stedet for hvordan den ser ud.

 

Kropsneutralitet fokuserer på:

 

  • Om du kan dyrke dine interesser, som du vil? Kan du fx. male, spille musik eller danse?

 

  • Om du kan lege med dine børn, uden at din krop begrænser dig?

 

  • Om du kan gå en tur og nyde at fuglene synger, uden at være begrænset af smerter eller balanceproblemer?

 

  • Om du kan bruge dine arme til at kramme dem du elsker, når du ønsker det?

 

Alle kroppe er forskellige. Med kropsneutrale øjne ser vi alle kroppe som gode kroppe, der blot kan forskellige ting. Vi sammenligner ikke vores udseende eller vores funktionsniveau med andres, men sætter i stedet pris på hvad vores krop kan lige nu. Hvis vi ikke er der hvor vi gerne vil være, så hjælper kropsneutraliteten med at tage fokus væk fra det vi ikke kan kontrollere. Fx. vores vægt eller udseende. Så vi i stedet kan fokusere på at forbedre dét, der ligger indenfor vores kontrol.

 

På den baggrund bliver det nemlig nemmere at sætte realistiske og konkrete mål for, hvad vi gerne vil kunne med vores krop i fremtiden. Det kan for eksempel se således ud:

 

Har du svært ved at komme og op ned fra gulvet, når du har siddet og leget med dine børn?

 

Måske kan du arbejde med din hoftemobilitet og muskelstyrke i benene, så det bliver nemmere?

 

Får du ondt i lænden når du står op i længere tid?

 

Måske du med fordel kan arbejde med at udspænde og styrke dine hoftebøjere.

 

Kæmper du med hævede ben i løbet af dagen?

 

Måske det kan afhjælpes med venepumpeøvelser eller kompressionsstrømper?

 

Har du svært ved at læse bøger eller dine mails på arbejdet, fordi du får hovedpine og bliver træt i øjnene? 

 

Måske skal du have briller, eller måske du kan styrke musklerne omkring dine øjne og din hånd-øje koordination, så disse gener mindskes.

 

Når du er neutral omkring din krops udseende, så bliver det meget nemmere at se, hvordan et vægttab langt fra er den eneste løsning på mange af dine udfordringer. Og så bliver det nemmere at fokusere specifikt på hvilke konkrete forandringer du kan skabe, som kan øge din livskvalitet og give dig mulighed for at gøre mere af det, der gør dig glad.

 

Bevægelse kan hjælpe dig med at opnå kropsneutralitet

 

Hvis du kæmper med kropshad eller kropsutilfredshed og ønsker at blive mere neutral omkring din krop, så kan de vægtneutrale tilgange intuitiv spisning og intuitiv bevægelse hjælpe dig.

 

Især bevægelse er fantastisk til at hjælpe os med at tune ind på hvordan vores krop føles, frem for hvordan den ser ud.

 

Bevægelse derhjemme eller udendørs kan være en fantastisk måde at bryde med de gamle tanker omkring træning på.

 

På min YouTube-kanal udgiver jeg en ny hjemmetræningsvideo til dig hver uge. 

 

Du kan for eksempel prøve 20 minutters yoga til hoftebøjerne. Eller 14 minutters mobilitet til ryg, bryst og skulder. Begge programmer tager dig igennem en kort og blid bevægelsessekvens. Dermed er øvelserne velegnede til at hjælpe dig med at mærke hvordan din krop har det og hvordan de forskellige bevægelser føles.

Ønsker du inspiration til at få mere bevægelse i din hverdag? Så kan du også hente e-bogen SID MINDRE – og få mere bevægelse i hverdagen. Den koster dig ikke en krone. Du får blandt andet 25 konkrete forslag til hvordan du kan vise din krop omsorg ved at få mere bevægelse ind i en travl hverdag.

 

få mere bevægelse i hverdagen

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer.

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan får du mere bevægelse i hverdagen