Fysioterapeutens guide til kompressionsstrømper

Venepumpeøvelser: Kom af med vand i benene

Formålet med venepumpeøvelser er at reducere hævelse i fødder, ben og ankler. Venepumpeøvelser er derfor særligt gode for dig, der oplever væskeophobninger i benene. Læs med og få svar på hyppige spørgsmål om hvordan du kommer af med vand i benene og hvor ofte du bør lave venepumpeøvelser. Du får også eksempler på venepumpeøvelser, som du kan lave derhjemme. 

 

venepumpeøvelser

 

Sådan kommer du af med vand i benene

 

“Vand er benene” er en populær betegnelse for hævelse (ødem) i fødder, ben og ankler. Hævelsen skyldes væskeophobninger i benene, som opstår pga. dårlig blodcirkulation. Den dårlige blodcirkulation resulterer i, at væsken “står stille” i venerne i stedet for at løbe op og tilbage til hjertet. Når blodet “står stille” i venene, så siver væsken fra blodet ud i vævet under huden. Det er dette, der bliver til “vand i benene”.

 

Symptomerne på vand i benene er først og fremmest, at ben, ankler og fødder er hævede. De føles måske tunge, trætte, spændte eller ømme.

 

Dårlig blodcirkulation og hævede ben kan skyldes flere ting, men en almindelig årsag er nedsat venepumpeaktivitet.

 

Nedsat venepumpeaktivitet opstår, når venepumpen ikke aktiveres regelmæssigt. Venepumpen aktiveres ved brug af underbenets muskler. Hvis man er stillesiddende i længere tid, er musklerne ikke aktive. Derfor er venepumpen ikke er i stand til at hjælpe kroppen med at transportere blodet tilbage til hjertet.

 

For at komme af med vand i benene, skal venepumpen aktiveres gennem bevægelse. Længere nede får du derfor to videoer med venepumpeøvelser. I videoerne gennemgår jeg øvelser som du kan lave derhjemme, for at komme af med hævede ben.

 

Andre årsager til hævede ben

 

Hævede ben opstår eller forværres ofte ved langvarige stående eller stillesiddende aktiviteter og i varmt vejr. Det er helt normalt at opleve hævede ben, hvis du er på ferie i et varmt land. Væskeophobningerne kan også opstå, hvis du har siddet stille i mange timer, fx. på en flyvetur.

 

venepumpeøvelser

 

Væskeophobninger i benene ses også hos kvinder umiddelbart inden menstruation samt hos gravide. Dette er oftest helt normalt.

 

Vand i benene kan også være et almindeligt symptom hos personer med sygdom i kredsløbet. For eksempel ved svangerskabsforgiftning, lymfødem, venøs insufficiens, forhøjet blodtryk, hjertesvigt mv.

 

Er det farligt at have vand i benene?

 

Hævede ben er generende, men oftest helt ufarligt. Oftest er det blot et resultat af, at venepumpen ikke er aktiv. Fx. fordi du har siddet ned i længere tid, er gravid (særligt sidst i graviditeten) eller fordi det er en varm dag.

 

Opstår hævelsen pludseligt og uden kendt årsag, så kontakt dog altid din læge med det samme. 

 

venepumpeøvelse

 

Sådan fungerer venepumpen

 

Venepumpen består af kroppens vener og deres veneklapper, benets muskler, samt vores vejrtrækningsmuskel, diaphragma. Når benets muskler er afslappede, løber blodet frit og venerne fyldes med blod nedefra.

 

Når musklerne aktiveres, klemmer de sammen om de dybe vener, og veneklapperne nedefra lukker. Det betyder, at blodet presses opad og tilbage mod hjertet.

 

Når musklen afslappes efter aktivering, så åbnes der igen for tilløb nedefra, og venen fyldes atter med blod, som kan presses opad ved næste muskelsammentrækning.

 

Men venepumpen virker ikke optimalt, når vi er stillesiddende. Pga. venepumpens behov for muskelsammentrækning, som beskrevet ovenfor, er det kun, når vores muskler er aktive, at de hjælper venepumpen med at lede blodet væk fra benene og tilbage til hjertet.

 

Oplever du vand i benene, så vil du derfor ofte have stor gavn af at lave venepumpeøvelser. Når vi laver venepumpeøvelser aktiverer vi nemlig muskelpumpen i benene.

 

Hvor ofte skal du lave venepumpeøvelser?

 

Hvis du oplever, at dine ben, ankler og fødder er spændte, hævede og ømme af væskeophobninger, så kan det være en god idé at lave venepumpeøvelser dagligt eller flere gange dagligt.

 

Ved dårlig blodcirkulation og nedsat venepumpefunktion er hævelsen i ben og fødder som regel mindst om morgenen, men tiltager i løbet af dagen. Derfor kan det være en god idé at lave venepumpeøvelser løbende dagen igennem, samt om aftenen, når hævelsen er værst.

 

Venepumpeøvelser mod hævede ben

 

Herunder finder du tre programmer med øvelser til at aktivere venepumpen, som du kan lave derhjemme. Formålet med øvelserne er at reducere vand i benene. Du kan vælge mellem et program med enten siddende eller stående venepumpeøvelser.

 

Liggende venepumpeøvelser

 

Træningsprogram med liggende venepumpeøvelser til dig, som ønsker at reducere vand i benene eller som er sengeliggende og ønsker at forebygge blodpropper, fx. efter en operation. Du kan med fordel lave programmet dagligt eller flere gange dagligt. 1 gang i timen i løbet af dine vågne timer er ofte passende.

 

Siddende venepumpeøvelser

 

Siddende venepumpeøvelser er ideelle til dig, der ikke har mulighed for at rejse dig op eller ligge ned, men som stadig gerne vil afhjælpe hævede ben ved at aktivere venepumpen. Disse øvelser er velegnede til dig, der er udfordret på muskelstyrke og balance eller som ikke har mulighed for at rejse dig op, fx. hvis du sidder i et fly, til et møde mv.

 

 

Stående venepumpeøvelser

 

Stående venepumpeøvelser er perfekte til dig, der gerne vil reducere væskeophobninger i benene og som har mulighed for løbende at rejse dig op. Sidder du på kontor el. lign. kan det være en god idé at tage en kort bevægelses-pause hver 45-60 minutter og her er de stående venepumpeøvelser ideelle. Du kan sagtens lave de stående øvelser mens du støtter dig til en stol, bordkant eller lign.

 

 

Kombiner venepumpeøvelser med kompressionsstrømper

 

Som fysioterapeut anbefaler jeg ofte mine klienter at kombinere venepumpeøvelser med kompressionsstrømper. Kombinationen af muskelaktivering og et eksternt tryk på huden er en effektiv måde at hjælpe kroppen med at optimere blodcirkulationen.

 

Vil du vide mere om hvordan du finder den rigtige kompressionsstrømpe, så gå til min fulde guide til valg af kompressionsstrømper.

 

venepumpeøvelser

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer.

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fysioterapeutens guide til kompressionsstrømper