3 myter om ømhed efter træning - sandt eller falsk?

4 fordele ved yoga, som du måske ikke kendte til

⁠Der er mange fordele ved yoga. Især, hvis du ønsker at få mere nydelsesfuld, intuitiv bevægelse ind i din hverdag. Her får du de største fordele, set ud fra et Intuitiv Bevægelses-perspektiv.

 

Inden vi dykker ned i de 4 fordele ved yoga, så lad os starte med at tage et kig på hvad yoga egentlig er og hvor det stammer fra. Den viden er nemlig vigtig, for at kunne forstå hvilke fordele, yoga kan have for dig, der ønsker at bevæge dig mere intuitivt.

 

fordele ved yoga

 

Hvor stammer yoga fra?

 

Yoga stammer oprindeligt fra Indien og den ældgamle filosofi har eksisteret i over 5000 år.⁠ Ordet “yoga” stammer fra ordet “yuj”, som på Sanskrit betyder “at forene”, “at tilføje” eller “at tilslutte sig”. Kort og godt betyder ordet ‘yoga’ “at forene sind, krop og ånd”.

 

Yoga har rødder i Hinduismen og Buddhismen, men er ikke en religion i sig selv. Det kan derimod ses som en spirituel praksis. Den spirituelle del er dog blevet noget udvasket i den vestlige verden. For eksempel nævnes yogaens fundament som spirituel praksis oftest slet ikke.

 

Selvom mange danskere kan have det svært med spiritualitet og religion, så mener jeg ikke, at man bør forsøge at tage spiritualiteten ud af sin yogapraksis. Tvært imod, så kan du måske have stor gavn af en stille stund, hvor du kan lade opmærksomheden gå indad.

 

Hvad er yoga?

 

Måske har du allerede prøvet yoga, men du syntes, at det var for kedeligt, langsomt eller bare ikke noget for dig? Og det er jo selvfølgelig helt fair. Men inden du helt afskriver yoga, så overvej lige, om din tilgang til yoga har været den samme, som til de fleste andre former for bevægelse, som du har afprøvet? Har der måske været for meget “go hard or go home”-attitude og for lidt tid og opfordring til at finde ro og gå indad i din yogapraksis?

 

Yoga er nemlig meget mere end blot fysisk træning. Med hjælp og guidance fra en dygtig guru eller yogainstruktør, kan yogaen hjælpe dig med at skabe forening mellem din krop og dit sind. Dermed får du mulighed for at dykke ned i nogle af de afkroge af os selv, som er svære at nå ind til i en fortravlet, stressende hverdag. Yoga kan på den måde hjælpe dig med at genskabe kontakten til din krop og dens signaler. Noget, som mange af os der fx. har kæmpet med træningsafhængighed og forstyrret spisning, kan have svært ved.

 

fordele ved yoga

 

Yoga kan også have form af fx. vejrtrækningsøvelser eller meditation. Disse teknikker afstresser nervesystemet og øger din mentale styrke. Med andre ord er yoga meget mere end yogastillinger. Jeg tror, at langt de fleste vil kunne finde dele af yogaen, som tiltaler dem og som vil kunne bidrage med noget positivt til livet. Fordelene ved yoga er nemlig mange. Lad os tage et kig på nogle af de største fordele ved yoga.

 

De 4 fordele ved yoga

 

Dette er ikke en udtømmende liste af fordele ved yoga. Det er derimod de fire fordele, som jeg vurderer har størst betydning for dig, der ønsker at bevæge din krop mere intuitivt og nydelsesfuldt.

 

Fordel 1: Yoga forener krop og sind

Fordel 2: Yoga kan tilpasses den enkelte

Fordel 3: Yoga føles rart – både før og efter

Fordel 4: Yoga er nemt at gå til

 

Hvis du endnu ikke er helt overbevist, så lad os sammen tage et nærmere kig på hver af de 4 største fordele ved at dyrke yoga, set ud fra et Intuitiv Bevægelses-perspektiv.

 

YOGA FORDEL 1: Yoga forener krop og sind

Som nævnt bliver den spirituelle del af yogaen ofte ignoreret, når vi praktiserer yoga i Vesten. I stedet for at udforske alle aspekter af yogaen, så sætter vi ofte blot lighedstegn mellem yoga og yogastillingerne (asanas). Men yoga-filosofiens fundament hviler på hele 8 søjler og asanas er kun én af disse.

 

Noget af de sværeste at lære, når man forlader diætkulturens “go hard or go home”-tilgang til bevægelse, det er, at være til stede i kroppen. At lytte til kroppen. Her er yoga et fantastisk værktøj, netop fordi det er så meget mere end blot fysiske stillinger.

 

I mine yogatimer prøver jeg altid at guide mine yogis til også at inkorporere andre dele af yogaens otte søjler i deres praksis. Det kan for eksempel være pranayama (vejrtrækning), pratyahara (sanserne), dharana (koncentration) eller dhyana (meditation).

 

Jeg mener, at netop integrationen af det fysiske, det mentale og det spirituelle er der, hvor yogaen har store fordele. Især for dig, der gerne vil lære at bevæge dig mere intuitivt og nydelsesfuldt. Hvis du ikke er religiøs eller spirituel, så prøv om du kan se på den spirituelle dele af yogaen, som en hjælp til at blive bedre til at mærke dig selv. På den måde hjælper yogaen dig med at forene krop og sind.

 

YOGA FORDEL 2: Yoga kan tilpasses den enkelte

 

Der findes en lang række forskellige stilarter indenfor yoga. Du kan vælge mellem blid, rolig og langsom Yin Yoga, fitnesscenterets Power Yoga eller alt derimellem. Det er for eksempel stilarter som Hatha, Asthanga, Vinyasa, Bikram (hot yoga), Iyengar og mange flere… Nogle stilarter har mere fokus på afspænding, hvor andre har mere fokus på power og styrke. Der findes også yoga, som foregår siddende på en stil samt yoga særligt målrettet børn, gravide og ældre. 

 

Med så stort et udvalg er det vigtigt, at du undersøger hvad den enkelte stilart rummer. Det vil hjælpe dig til at vælge den rette stilart og intensitet. Især hvis du er begynder eller vender tilbage til bevægelse efter en pause, så anbefaler jeg, at du går efter de blide sessioner først. Når du er komfortabel kan du langsomt øge intensiteten.

 

Husk: Hvis der er yogastillinger, som du ikke kan lave fuldt ud lige nu, så lav dem på den måde som din krop har lyst til lige nu. Eller juster programmet og skift øvelserne ud, så de passer til dig og din krop. Du kan altid spørge din yogalærer om et alternativ, hvis du føler at en stilling er for udfordrende.

 

YOGA FORDEL 3: Yoga føles (ofte) rart – både under og efter

 

For de fleste, vil det føles rart at trække vejret og styrke og strække ud i stive og ømme muskler gennem yoga. 

 

fordele ved yoga

 

Yogastillingerne styrker kroppens muskler og løsner spændinger. Selvom vi langt hen ad vejen kan gøre det samme med strækøvelser og mobilitetstræning, kan vi ofte nå en endnu dybere afspænding i musklerne med yoga. Gennem yogastillingerne arbejder vi med at forene krop og sind. Og de er begge involverede i muskelafslapning. Når dette samarbejde styrkes, så bliver vi også bedre til at mærke vores krops signaler og behov. Noget mange har svært ved.

 

Yoga kan også forbedre vores koncentrationsevne, fordi praksissen opfordrer os til at rette vores opmærksomhed mod nuet. Dette kan også virke afstressende. Kombinationen af fokus og yogastillingerne kan berolige nervesystemet, blandt andet ved at stimulere vagus-nerven og ved at skabe kontakt til vores vejrtrækning. Alt dette kan have god effekt på flere forskellige skavanker, såsom stress, smerter og fordøjelsesbesvær.

 

Fordelene ved yoga, kan på den måde hjælpe dig med at få mere overskud og livsglæde. Både undervejs i din praksis, men også bagefter. Du kan tage meget af det du lærer i yoga med dig videre ud i livet.

 

YOGA FORDEL 4: Yoga er nemt at gå til

 

Yoga er nemt at gå til. Du kan lave yoga alle steder og der er ingen grænser for, hvor lang tid du skal være i gang, før du kan kalde det yoga og høste fordelene.

 

Yoga kan dyrkes både derhjemme, udendørs, på ferien, i yogastudiet eller i fitnesscenteret.

 

Yoga kan laves liggende, stående eller siddende (eller som et mix af dele hele). Du kan lave yoga liggende i sengen, siddende på en stol eller på din yogamåtte.

 

Du kan lave yoga i 5 minutter, for hurtigt at skabe kontakt til din krop og berolige nervesystemet. Eller du kan dykke dybt ned i yogaen i halvanden time, og virkelig arbejde krop og sind godt igennem.

 

Ja, kort sagt: Med yoga bestemmer du helt selv hvor, hvordan og hvor længe. Og det gør det nemt at gå til.

 

Vil du også gerne mærke de mange fordele ved yoga?

 

Hvis du også gerne vil opleve fordelene ved yoga, så kan du let starte derhjemme. Du kan fx. prøve 20 minutters blid yoga til dine hoftebøjere. Det er en yoga-session helt uden udstyr (selvom du måske gerne vil bruge en yogamåtte og evt. en pude til under knæet). Fokus er på at strække og udspænde stramme hoftebøjere samtidig med, at du opnår en følelse af dyb afslapning i både krop og sind.

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer.

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 myter om ømhed efter træning - sandt eller falsk?