Er hjemmetræning effektivt?

Er du tykfobisk? Ja, ifølge amerikansk studie (test dig selv!)

At have tykfobi er et resultat af den diætkultur, vi lever i. Diætkulturen gør nemlig de fleste af os for tykfobiske, viser en undersøgelse fra Harvard University. Læs med og få definitionen på tykfobi, og en guide til, hvad du kan gøre for at slippe din tykfobi.

 

Test dig selv for tykfobi lidt længere nede.

 

Hvorfor er vi tykfobiske?

 

Vi er moderne og komplekse mennesker, og vi lever i en diætkultur

Vores menneskelige hjerne er udviklet til at kategorisere ting som “godt” og “dårligt”. Det er helt forståeligt, hvis du har kategoriseret dét at være tyk som noget “dårligt” og dét at være slank som noget “godt”. Disse mentale opdelinger i “godt” og “dårligt” hedder implicit bias. Implicit bias er et ubevidst sæt af holdninger, som vi udvikler tidligt i livet. 

Du har helt sikkert selv en række implicitte bias. Og ja, det er møg-ubehageligt at blive gjort opmærksom på, at man har fordomme (fx. i form af tykfobi), når man ikke selv har valgt at have det. Men jo mere du føler dig angrebet og har lyst til at råbe “nej, jeg er i hvert fald ikke tykfobisk!”, jo større sandsynlighed er der for, at det rammer noget i dig, som du ikke er bevidst om.

 

tykfobisk

 

Test dig selv: Er du tykfobisk?

 

Fakta er, at der er en overvejende statistisk sandsynlighed for, at du ér tykfobisk!

 

Tror du mig ikke, kan du tage denne test udviklet af Harvard University for Project Implicit.  Her kan du teste dit eget bias over for forskellige grupper af mennesker — blandt andet ud fra deres vægt. (Testen foregår på engelsk)

 

I testen svarede 65% af over 1,1 million respondenter, at de havde en let til stærk automatisk præference for tynde mennesker frem for tykke mennesker. 

15% havde ingen eller en minimal præference, og blot 9% havde en let til stærk automatisk præference for tykke mennesker frem for tynde mennesker.

Statistisk set er der altså en god sandsynlighed for, at du er tykfobisk. Også selvom du ikke synes, at du er det. Jeg har selv taget testen, og ja, jeg er også tykfobisk. Det er klart, at det er ubehageligt at få at vide. Men ikke overraskende, når man tænker på den diætkultur og det slankekursfokuserede samfund, vi lever i.

Inden du bliver sur på dig selv, at implicit bias er ubevidst, og at det ikke er fordi, du ønsker at knytte forskellige moralske værdier til forskellige kropsstørrelser.

 

tykfobi

 

Hvad betyder det, at du er tykfobisk?

 

At være tykfobisk betyder ikke, at du ikke kan lide tykke mennesker, eller at du ikke synes tykke mennesker har lov til at have rettigheder eller lov til at være her.

Det betyder blot, at du ubevidst har koblet én moralsk værdi til dét at være slank og en anden moralsk værdi til det at være tyk. Og når et helt samfund overvejende laver denne moralske kobling, resulterer det i systemisk diskrimination af tykke mennesker.

Problemet ved implicit bias er, at vores bevidste handlinger ofte baseres på ubevidste tanker. Det er derfor, at det fx er sværere at få et arbejde eller at blive taget seriøst ved lægen, hvis man er tyk.

Dette er ikke noget, DU personligt har skylden eller ansvaret for. Du har været eksponeret for en diætkultur, der har formet dine implicitte bias overfor blandt andet mennesker af forskellig størrelse. Der er desværre endnu ikke research, der tyder på, at man kan ændre sit implicitte bias, da det er ubevidst.

 

Så hvad kan du gøre for at bidrage mindre til samfundets tykfobi?

 

 

Så hvad kan du personligt gøre, når du faktisk er tykfobisk, selvom du slet ikke ønsker at være det?

 

LYT til dem, der lever med konsekvenserne af tykfobi:

 

 

  • Lyt til dem, der lever med diskrimination til daglig på grund af deres størrelse.
  • Lyt til, hvad tykaktivisterne og tykke mennesker i dit liv, fortæller. Vis dem, at du anerkender dem og gerne vil lytte. 
  • Selvom tonen i debatten kan være hård, og det kan føles ubehageligt, så prøv alligevel at være i det: At rumme det, deres historier og din egen rolle.
  • Lyt også til dig selv, og vær opmærksom på dine egne tykfobiske tanker, når de dukker op. Måske er de endda rettet imod dig selv? 
  • Sid med dine følelser, udforsk dem, stil spørgsmål til dem. Du kan ikke fjerne dem, men du kan være nysgerrig og spørge ind til dem, når de dukker op.

 

fobi for tykke

 

 

Øget opmærksomhed på tykfobi bryder med implicit bias

 

Selvom disse handlinger ikke ændrer på dit eget implicitte bias, kan den øgede opmærksomhed på dit eget tankemønster bidrage til, at du bliver mere bevidst om hvad du udtrykker og giver med videre, til folk omkring dig. Det betyder, at fremtidige generationer kan vokse op uden at blive eksponeret for det i samme grad, og dermed kan de undgå at arve vores implicitte bias.

 

Du kan også vælge at skubbe til din ubevidste overbevisninger ved at læse om, hvorfor det er misforstået at tro, at det nødvendigvis er usundt at være tyk.

 

Har du selv været på utallige slankekure? Måske har du også overbevist dig selv om, at det for enhver pris er bedre at være tynd end tyk?  Så kan dit implicitte bias imod tykhed have bidraget til, at du nu sidder fast i en ond cirkel af forstyrret spisning. Sådan en “slankekursforstyrrelse” er kendetegnet af tykfobi, kropshad, mad-restriktioner, følelsesmæssig spisning og overspisning.

 

Få hjælp til at slutte fred med din tykfobi, mad og din krop

 

Jeg vil gerne hjælpe dig med at bryde ud af den onde cirkel og slutte fred med mad. Samtidig kan du lære, hvordan du giver tykfobien mindre magt og accepterer din krop, som den er.

Er godt sted at starte er at downloade min e-bog ‘3 Genveje ud af Overspisningens Onde Cirkel’. Du kan hente den helt gratis – den koster kun en e-mail.

Med til e-bogen følger også et mini-kursus på e-mail. Kurset lærer dig at slippe din tykfobi og at lægge dit ønske om vægttab “om på bagsædet”. Når du giver ønsket om vægttab mindre fokus, så behøver mad og krop nemlig ikke længere fylder det hele.

 

tykfobi_overspisning_restriktioner

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer.

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er hjemmetræning effektivt?