Sådan laver du et godt opvarmningsprogram

De 4 største fordele ved opvarmning inden styrketræning

Få de 4 største fordele ved opvarmning inden styrketræning, så du kan træne hårdere og undgå skader. (Du vil aldrig overveje springe opvarmningen over igen!)

 

Styrketræning er blevet rasende populært. Og med god grund, for regelmæssig styrketræning har en dokumenteret positiv effekt på vores sundhed! Men jeg ved, at det kan være fristende at springe opvarmningen helt over. I hvert fald gik jeg altid selv direkte til første opvarmningssæt i den øvelse, som jeg havde på træningsprogrammet, i de første mange år jeg styrketrænede. (Og det var endda selvom jeg på daværende tidspunkt læste til fysioterapeut. Ups.)

 

Men vi kan som bekendt alle sammen blive klogere! 

 

fordele ved opvarmning

 

Og nu ved jeg, at det virkelig er dumt at skippe den gode opvarmning! For en god og grundig opvarmning kan både forbedre din mobilitet, teknik og præstationsevne. Forskning viser også, at opvarmning inden styrketræning kan have en skadesforebyggende funktion. Det er aldrig skadesrisikoen værd at springe opvarmningen over, for en god opvarmning behøver ikke tage mere end 5-10 minutter i alt! (Og det er altså noget nemmere at bruge 5 min. på at forebygge skader, end at skulle komme sig over dem senere, skulle jeg hilse at sige.)

 

Derfor bør din styrketræning altid starte med fornuftig opvarmning. Formålet med opvarmningen er at forberede dit kredsløb, muskler, led og nervesystem på den træning, der venter.

 

Derfor bør du varme op inden styrketræning

 

Det lyder måske meget godt, men hvad betyder det ‘at forberede kroppen på den træning der venter’ og hvorfor er det egentlig så vigtigt varme op inden styrketræning?

 

Når først du forstår, hvilke fordele opvarmning inden styrketræning medfører, så er jeg sikker på at du aldrig vil springe opvarmningen over igen!

 

De største 4 fordele ved opvarmning inden styrketræning

 

Derfor har jeg udvalgt de 4 største fordele ved opvarmning inden styrketræning. Det er de fordele som jeg mener det er allervigtigst, at du kender til.

 

fordele ved opvarmning inden styrketræning

 

1: Dit kredsløb forberedes til træningen

 

Opvarmning øger din kropstemperatur, hvilket forbedrer nerve- og muskelfunktion. Hjertet begynder at pumpe hurtigere og der sendes der mere ilt og blod til dine muskler. Dette er nødvendigt for, at du kan præstere optimalt under din styrketræning. 

 

2: Dine led bliver klar til belastning fra tunge vægte, hop og løb

 

Bevægelsen af dine led betyder også, at dine led “smøres” med ledvæske, såkaldt ‘synovialvæske’.

 

Synovialvæsken produceres i leddet, og der produceres mere, når leddet bevæger sig og varmes op. Synovialvæskens funktion er at tilføre vigtige næringsstoffer til brusken, at nedsætte friktionen i leddet og at få ledbrusken til at svulme let op, hvilket gør ledbrusken mere stødabsorberende.

 

Samlet betyder alt dette, at den efterfølgende bevægelse slider mindre på ledbrusken, uanset om du styrketræner eller løber en tur. 

Dette er én af grundene til, at en grundig opvarmning har en skadesforebyggende effekt.

 

3: Dit nervesystem aktiveres og din kropskontrol øges

 

Opvarmningen aktiverer også dit nervesystem. Især den mere specifikke opvarmning forbereder krop og hjerne på den type af træning, du skal ud og lave.

 

4: Du får mulighed for at “tune ind” på din krop

 

Opvarmningen er også en god mulighed for at “tune ind” og mærke hvordan du og din krop har det. Under opvarmningen kan det være en god vane at tjekke ind med dig selv og spørge dig selv hvordan du har det, både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. “Tune ind” og undersøg, om du kan mærke hvordan din krop har det i dag og vær nysgerrig på, hvad din krop har behov for i dag. Har du meget svært ved at mærke din krop, så overvej om du kunne have gavn af coaching i hvordan du lærer at mærke din krop og dens signaler.

 

Ovenstående er naturligvis ikke en komplet gennemgang af fordelene ved opvarmning, men blot et udvalg af nogle af de vigtigste effekter af en god opvarmning. Jeg håber, at du ud fra ovenstående har fået en bedre forståelse af hvorfor en god opvarmning er så vigtig og hvorfor du ikke bør springe den over.

 

Få mere inspiration til din opvarmning

 

Har du brug for mere inspiration til opvarmningen inden din træning?

 

inspiration til opvarmning

 

I dette blogindlæg lærer du, hvordan du sammensætter et godt opvarmningsprogram. Du får også opvarmningsprogrammer til squat og dødløft, som kun tager 5 minutter at gennemføre! Så kan du hurtigt komme i gang med styrketræningen.

 

På min YouTube-kanal har jeg også en samling af både specifikke og generelle opvarmningsprogrammer. Find playlisten med alle mine opvarmningsprogrammer her.

 

Alle opvarmningsprogrammerne kan selvfølgelig bruges både til hjemmetræning og til træning i fitnesscenteret.

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer.

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan laver du et godt opvarmningsprogram