My Plant-Based Post Workout Protein Smoothie

Derfor har du taget på i vægt — selvom du prøver at tabe dig

Du har taget på i vægt uden grund, til trods for at du prøver at tabe dig. Genkender du problematikken? Det er vigtigt, at du forstår, hvorfor det er, at du har taget på i vægt — og ikke hvordan du kommer ned i vægt igen.

 

taget på i vægt

 

Du har fulgt din træningsplan og din kostplan hele ugen. Du har sagt nej til tirsdags-kage og fredags-morgenbrød på arbejdet. 

 

Du er — hvis du skal være ærlig — ved at være godt træt af kyllingebryst og frosne grøntsager, og dine cravings banker på kraftigere og kraftigere for hver dag, der går. Men du har et mål for øje, og derfor står du imod fristelserne!

 

Og lige om lidt vil det vise sig, at det har været det hele værd. For det er endelig blevet tid til den ugentlige vejning!

 

Du gør, hvad du kan for, at vejningen bliver god. Så derfor har du:

 

  • været på toilettet og tisset af.
  • ikke spist morgenmad endnu eller drukket så meget som én tår vand.
  • ikke en trævl på kroppen.

 

Du er glad, stolt og spændt. Du er SÅ KLAR til at træde op på vægten og blive belønnet af et endorfin-rush, når du ser tallet er gået ned som resultat af ugens hårde arbejde.

 

Du er spændt. Gad vide, hvor meget du haft tabt dig? 

Du FØLER i hvert fald, at du kan mærke en forskel i din krop. Det her, det bliver godt.

Du træder forsigtigt op. Begge fødder på vægten. Du holder vejret i spænding …

Vent, nej, det kan ikke være rigtigt.

Du træder ned. Flytter vægten sig lidt. Står den lige? Det gør den. Okay.

Du træder op igen. Med samme resultat.

Du har taget på!

Selvom du har fulgt din slankekur til punkt og prikke, har du taget på i vægt.

Hvorfor har jeg taget på i vægt?

 

Jeg er næsten sikker på, at du kan genkende ovenstående scenarier, for det er slet ikke unormalt.

 

Selvom vi ofte får indtryk af, at vægttab handler om “kalorier ind og kalorier ud”, og at et vægttab altid går den vej (altså: ned), når blot du følger din plan, så er det langt fra altid sådan, det ser ud i praksis.

 

Det er én af grundene til, at jeg arbejder med vægtneutral sundhed og slet ikke anbefaler, at mine klienter bruger deres vægt som måleredskab i et forløb. 

 

Vægten er generelt ikke til at stole på (mere om det senere) og siger i øvrigt intet om, hvorvidt de livsstilsændringer du foretager dig påvirker din sundhed i en positiv retning. Til gengæld er der ved et stort fokus på vægtens udvikling – pga. scenarier som det, jeg har beskrevet ovenfor – stor sandsynlighed for, at du helt opgiver de gode vaner med bevægelse og grøntsager, og i stedet går i den anden grøft med inaktivitet og følelsesmæssig spisning, fordi du føler, at det “også bare kan være lige meget”.

 

Sandheden er, at der er enormt mange faktorer der påvirker vores vægt og at de fleste af dem er udenfor vores kontrol eller intet har at gøre med din sundhed. 

 

Lad os kigge på de fem mest typiske faktorer, inden vi taler mere om, hvorvidt det overhovedet giver mening, at kigge på din vægt når du måler dine sundhed.

 

taget på i vægt

 

Hvorfor er vægten gået op?

Grund #1: Du spiste mange kulhydrater i går.

 

Spiser du mange kulhydrater, er det naturligt at du har taget på i vægt dagen efter.

 

Betyder det, at du skal begrænse dit indtag af kulhydrat? Nej!

 

Kulhydrater er bestemt ikke farlige — faktisk er de rigtig gode for os, og de er kroppens foretrukne energikilde. Du behøver ikke undgå dem, men det kan være rart at vide, at de kan påvirke tallet på vægten dagen efter et større kulhydratrigt måltid. Også selvom du ikke spiste flere kalorier, end du plejer. For hvert gram glykogen kroppen lagrer, binder den også 2,7-4 g. vand.

 

Kvinder har mindre muskelmasse end mænd og derfor også mindre glykogendepoter, men alligevel kan en typisk kvinde godt tage omkring 2 kilo på i væske (måske endda mere) på grund af fyldte glykogendepoter i muskler og lever.

 

Vægtøgningen er altså et resultat af, at du har mere væske i kroppen.

 

PS: Et meget saltholdigt måltid kan have samme effekt på vægten, som et meget kulhydratrigt måltid. Dette regulerer nyrerne dog oftest forholdsvist hurtigt.

 

Grund #2: Du har sovet mindre

 

Din krop restituerer bedst, når du sover. Bevæger du dig meget, har du især brug for mere restitution, og derfor er dit behov for god og tilstrækkelig søvn endnu større. 

Får du ikke nok søvn og hvile, vil din krop aldrig være fuldt restitueret, og dermed vil kroppen konstant være lidt stresset.

Dette konstante stress leder også til et forhøjet niveau af stresshormonet kortisol. Kortisol har afgørende betydning for en række af kroppens funktioner. Blandt andet regulerer det kroppens vand, salt, fedt, kulhydrat- og protein-balance.

Søvnmangel gør også, at du kan have større tendens til følelsesmæssig spisning — i et forsøg på at få mere energi til hjernen, så du kan løse dagens opgaver trods mangel på søvn.

Så sørg for at få nok søvn! 7-9 timer pr. nat er passende for de fleste voksne.

Grund #3: Du har brug for mere hvile og restitution

 

giv din krop ro

 

Har du stadig ømme muskler fra sidste træning? Muskelømhed fra træning (også kaldet DOMS) gør ikke kun, at du går fjollet i et par dage. 

 

Det betyder også at der er en inflammations-process i gang. Et af symptomerne på inflammation er hævelse – altså væskeophobninger. Hævelse lyder voldsomt, og det er også derfor, jeg har sat det i anførselstegn. Det betyder blot, at der er ekstra væske i vævet, imens kroppen arbejder hårdt på at genopbygge de nedbrudte muskelfibre. Dette kan let gøre, at din vægt er gået op.

 

Giv din krop lidt mere hvile, så den kan restituere ordentligt, og du vil se, at vægten falder igen.

Grund #4: Din hormonelle cyklus

 

Hos mange kvinder er dette den primære grund til en pludselig vægtøgning. Det er almindeligt, at vi kvinder i ugen op til eller under menstruation har mere væske i kroppen. Det kan blandt andet også ses ved en større tendens til hævede ben.

 

Alene af denne grund er vægten sjældent et troværdigt måleredskab for kvinder, medmindre vi blot vejer os én gang om måneden på præcis samme tid i cyklus hver måned. Cyklus forårsager simpelthen store hormonelle udsving, og det påvirker vores vægt — og sultfornemmelse, energiniveau og humør.

 

taget på i vægt

 

Derfor tager du på i vægt under din cyklus

 

Det er vigtigt at forstå, at det er helt normalt at vægten svinger på den måde. 

 

Det er det nemlig, fordi — helt kort fortalt og meget forsimplet — menneskers kroppe kan følge to naturlige cyklusser: “Solens” (circadian rhythm) og “Månens” (menstrual-associated rhythm).

 

Mænds kroppe følger primært solens rytme, og derfor varierer deres hormoner med døgnet, men hver dag er cirka den samme, hvis vi forestiller os at de altid opholder sig i én tidszone og går i seng og står op nogenlunde samtidig hver dag.

 

Kvinders kroppe følger også solens rytme, men månens rytme indvirker kraftigt på den. Derfor har vi både den ‘normale’ daglige rytme (hvor vi er vågen om dagen og sover om natten) og den månedlige cyklus, hvor vores hormoner — og derfor kroppens behov og hvordan den føles — varierer en del.

 

Det er helt naturligt og ikke noget, vi kan eller skal lave om på.

 

Men fordi vi lever i et patriarkalsk samfund, tror jeg, at mange kvinder har en tendens til at ‘glemme’, at denne månedlige ‘månerytme’ er lige så naturlig og ufravigelig som solens rytme. 

 

Måske er det, fordi vi sammenligner os med mænd, som ikke har den samme månedlige rytme og variation i humør, og derfor føler vi, at vi bør have det på samme måde som dem?

 

Ville du for eksempel også blive sur på dig selv, hvis det var solens rytme, du prøvede at ignorere, men du alligevel blev træt hver aften og havde brug for at sove? Nej, vel?

 

Dette emne kunne blive et længere blogindlæg i sig selv, men den vigtigste pointe her er, at det er helt normalt at føle sig utilpas og eller opleve ‘uforklarlige’ udsving i kroppen op til/under menstruation. Og at din vægt derfor varierer, uanset hvad du gør.

 

Grund #5: Alt muligt andet

 

Ovenstående er de hyppigste årsager til en pludselig vægtøgning, men som med alt andet, der angår kroppen, så er der enormt mange faktorer, som spiller ind, og vi kender ikke altid dem alle. Det kan også være, at du er ved at blive syg, du ikke har været på toilettet for at lave bummelum i flere dage eller noget helt andet.

 

Pointen er: Du skal ikke tage dig af det. Din vægt er generelt en dårlig indikator for din sundhed og dine fysiske fremskridt, og måske skal du overveje, om vægten er det rigtige værktøj at bruge til at vurdere, hvordan din krop har det, og om dine livsstilsvaner har en positiv eller negativ effekt på din sundhed.

Er vægten det rette værktøj til at vurdere din sundhed?

 

Uanset hvor hvor mange madregler du har, og hvor meget du motionerer, så har næsten alle vægttabsforløb en form for U-kurve. Du starter, hvor du nu er; Du taber dig ned til bunden af U’et, og derefter tager du det hele (plus lidt mere) på igen og ender på samme vægt (eller højere). 

 

Når folk deler deres før og efter-billeder, så deler de oftest kun udviklingen, der sker under den første halvdel af den U-kurve, de er midt i. De fleste vægttabs-kurver begynder at vende indenfor ét år. I nogle tilfælde vedligeholdes vægttab dog i op imod to til fem år. Men evidensen i forskningen er klar og tydelig: 

 

Op imod 95% af alle succesfulde vægttab vender tilbage til startvægten eller højere indenfor max. fem år.

 

Der er flere grunde til dét, men én af dem er, at kroppen har en biologisk forsvarsmekanisme, der sætter ind, når du ikke indtager nok energi. Det så vi blandt andet ved The Minnesota Starvation Experiment helt tilbage i 1940’erne.

 

Hvis du allerede har været på mange slankekure, har du måske også oplevet det. De første symptomer på at være i kalorieunderskud er din krops sultsignaler: flere cravings og tanker om mad, hovedpine, træthed, rastløshed, svært ved at koncentrere sig. 

 

Og når vi over lang tid vælger at ignorere disse, kan det ende med, at vi helt mister forbindelsen til vores krop, hvilket påvirker vores evne til at mærke mæthed, og det resulterer dermed i overspisning, når vi endelig giver os selv lov til at spise udenfor de strikse rammer.

 

Hvis du oplever overspisninger er det faktisk din krop, der prøver at fortælle dig, at du presser den alt for meget. Forestil dig, at din krop tror, at der er hungersnød. Den gør alt, hvad den kan for at få dig til at gå ud og finde mere mad. Og når du så endelig finder noget at spise, gør din krop ALT for, at du spiser så meget som overhovedet muligt.

 

Jeg levede selv i den onde cirkel af restriktion og overspisning i mange år, og det udviklede sig til forstyrret spisning, der til sidst påvirkede alle aspekter af mit liv.

 

Udover at det er forfærdeligt at leve på den måde, gør det konstante fokus på din vægt også, at du bliver endnu mere selvkritisk – hvilket nedbryder dit selvværd.

 

Hvad kan du gøre i stedet?

 

Hvis jeg skal give dig ét godt råd, så er det at slippe fokus på vægten og begynde at spise intuitivt og bevæge dig intuitivt. Når du gør det, vil kroppen naturligt finde tilbage til din set point vægt.

 

Uanset om du ønsker at opnå mere selvtillid, en bedre følelse i din krop, mere bevægelighed eller øge din sundhed, så er vægten et ubrugeligt redskab, der i bedste fald intet har at sige, og som i værste fald kan lede til forstyrret spisning eller en spiseforstyrrelse, kropsdysmorfi og konstant kropskritik, som den gjorde i mit tilfælde.

 

I stedet for at fokusere på din vægt og bruge den som måleparameter for din sundhed og selvtillid, så fokusér på udviklingen af dét aspekt, du faktisk ønsker at forbedre. Hvis du kæmper med lavt selvværd, og du tror at et vægttab vil hjælpe på det, så kan du undgå at spilde din tid ved i stedet at starte med de 5 trin til et bedre selvværd.

 

Ønsker du at forbedre din sundhed?

 

Der er generelt fire faktorer, som forskningen har vist, at der kan have indflydelse på vores sundhed. Vægt er ikke en af dem.

 

I stedet kan du med fordel fokusere på:

– Undgå at ryge

– Sov 7-9 timer pr. nat

– Spis 5-6 stykker frugt/grønt dagligt — du må gerne vælge frugt 

– Bevæg din krop mindst 30 minutter om dagen. Her tæller alt: Gå en tur, dans hjemme i stuen, blid yoga eller udstrækning. Vælg dét, der er mest nydelsesfuldt for dig. Det må gerne altid være det samme, og du må også gerne variere det.

 

Intet af ovenstående behøver at lede til vægttab for at have en positiv effekt på alle målbare sundhedsmarkører.

Vil du øge din bevægelighed?

 

Ønsker du at øge din bevægelighed, så overvej, om du ønsker øget mobilitet, øget muskelstyrke eller øget kondition — eller alle tre.

 

Planlæg dernæst, hvordan du med målrettet træning kan forbedre den eller flere faktorer, der vil give dig en øget bevægelighed.

 

Det er ikke vigtigt, om du har taget på i vægt

 

Vægten er ikke et måleredskab, du kan stole på i jagten på at øge din sundhed eller få det bedre i kroppen. Derimod kan et overdrevet fokus på, om du har taget på eller tabt dig, have stor negativ indflydelse på din livskvalitet og dit forhold til maden og din krop.

 

taget på i vægt

 

Kort og godt: Det er ikke vigtigt, om du har taget på i vægt.

 

Det er langt vigtigere, at du har en venlig indre dialog, og at du indarbejder gode vaner, som vil hjælpe dig med at leve et langt og sundt liv.

2 Kommentarer

  • Anne Mette

    Dejligt med en dansk version 😊Det gør altså bare en forskel, så savnet, så tak for det 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Amanda Louise

      Dejligt at du synes om at jeg vender tilbage til det danske. Det kommer jeg til at holde mig til fra nu af 😍

      Siden  ·  Svar på kommentar

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

My Plant-Based Post Workout Protein Smoothie