Dagens træning: Overkrop & cardio

1. uge med ketose

Nu har jeg været på min nye diæt i en uge. Og selvom jeg forsøger ikke at konkludere noget for hurtigt, så tror jeg endelig, at jeg har fundet dén diæt, der fungerer for mig… En ketosediæt.

Noget jeg ALDRIG havde troet at jeg skulle prøve. Som jeg nævnte i et tidligere indlæg har altid haft problemer med et ustabilt blodsukker, og min coach foreslog mig derfor at prøve ketose. Hvilket jeg komplet nægtede :D

Ketose er (meget meget kort fortalt) en helt naturlig tilstand kroppen går i, når der er minimalt med kulhydrat til rådighed, og kroppen derfor i stedet er nødt til at fungere på ren fedtforbrænding. Jeg understreger lige, at dette er en helt naturlig process for kroppen. Jeg har undersøgt sagen grundigt, og der er ingen forskning der tyder på, at ketose er en usund tilstand at være i. Der er folkeslag der traditionelt har levet på ketose næsten hele livet (eksempelvis eskimoer) og andre, der traditionelt har levet på op imod 90% kulhydrat livet igennem. Alle er forskellige, og der er selvfølgelig en grad af genetik og genetisk tilpasning i spil, men der er intet der tyder på, at hverken en diæt på næsten udelukkende fedt eller en diæt på næsten udelukkende kulhydrat pr. definition er usund. Vigtig pointe!

Jeg er generelt meget imod “ekstremer” og mine konkurrenceforberedelser og diæter har altid båret præg af IIFYM (If It Fits Your Macros) da jeg ikke ønsker at udelukke bestemte fødevarer eller leve mere ekstremt end højst nødvendigt. Sundt og fornuftigt, ja selvfølgelig, men ikke ekstremt. Og jeg ser/så en ketosediæt som meget ekstrem.

Men efter blot en uge med denne type kost kan jeg mærke, at jeg har det virkelig fantastisk. Bedre end nogensinde, på trods af de overgangssymptomer jeg trods alt oplever i form af hovedpine, let kvalme og periodisk tunge ben. Jeg er stadig er i en adaptationsfase, og kun er ved at finde den rigtige balance til at få kroppen helt i ketose. Jeg udskiller ketoner i perioder, men ryger nemt ud af ketosen. Til at starte med havde jeg udelukkende fokus på at holde kulhydratindtaget lavt, men har ikke begrænset hverken protein eller overall kalorier, og jeg tror mine problemer med at nå i optimal ketose nok skyldes et for højt proteinindtag.

Jeg ligger pt. på 75-80% fedt, 15-20% protein og minimalt kulhydrat (under 20 g.). Mit daglige kalorieindtag her i den første uge har været HØJT (+3000 kalorier, en dag på næsten 4000) hvilket også er noget, jeg vil justere ned på. Målet lige nu er at ligge omkring 2500 kcal/dag, men vægttab er ikke målet for mig lige nu. Jeg er nemlig sikker på, at det vil give sig selv, når jeg først er i dyb ketose og kroppen har tilpasset sig den nye energikilde.

Selvom jeg kun har været i gang i 1 uge, har flere positive effekter allerede vist sig:

 • Jeg føler mig behageligt træt om aftenen og falder nemt i søvn
 • Rolig og tung søvn
 • Stabilt blodsukker
 • Forbedret fordøjelse
 • Forbedret hudkvalitet med færre urenheder

Af negative effekter har jeg oplevet:

 • På dag 3 havde jeg et “crash” med tunge ben, kvalme, tør mund og hovedpine midt på dagen
 • Mange tanker om mad
 • Tendens til overspisning, da en passende portionsstørrelse pludselig er MEGET mindre jeg end er vant til
 • Hovedpine – dette har et tilskud af elektrolytter dog hjulpet gevaldigt på
 • Trætte/tunge ben – dette kan dog også skyldes hele 3 hårde bentræninger i løbet af ugen ;)

I forhold til træningen mærker jeg ikke den store forskel. Udover at jeg sveder virkelig meget! Jeg har været ret øm pga. nogle lede bentræninger og dét at skulle i gang igen efter 14 dages næsten total træningspause grundet sygdom, men har masser af energi (også til cardio og crossfit WOD’s) og min styrke er cirka hvor den var før jeg lå syg.

Resultatet i spejlet og på vægten er således:

Venstre: Søndag d. 06.03.2016 – 81,8 kg.
Højre: Søndag d. 13.03.2016 – 78,4 kg.

E5203ACF-BD5B-4488-8896-ECD063902306_zpsh4f28h0l 63618B1A-8CD6-4A86-9E72-F5EF64027701_zpslv8iiprr
Og nej jeg siger ikke, at man kan leve på 3000-4000 kalorier og tabe 3,4 kilo fedt på en uge. Mit vægttab er med garanti udelukkende væske. Tror endda jeg har taget lidt fedt på. En ketosediæt er ikke magisk på nogen måde. Man skal stadig være i kalorieunderskud for at tabe sig. Men jeg har det virkelig godt, kroppen er ikke bloated af væske og jeg føler mig godt tilpas trods en lidt højere fedtprocent end jeg ønsker i længden.

Jeg mødtes med min coach i fredags for at tale det hele igennem, og strategien for de næste par uger er: “Spis så meget fedt og så lidt protein som muligt”. Det grinede vi lidt af, velkommen til omvendt-land ;)

Jeg skal nok skrive mere om ketose og min oplevelse på ketosediæt i fremtiden. Men jeg er stadig i gang med at researche og danne mig en mening om det hele. Indtil da, kan jeg anbefale Madbandittens indlæg om: LCHF & ketose, Erfaringer med optimal ketose, LCHF & vægttab til de der vil vide mere.

navnetraek_sort

10 comments

 • Anne

  Jeg kunne ellers godt lide din “fornuftige” tankegang… Det der kan på ingen måde være sundt. Cellerne har brug for energi fra kulhydrater og at man eks. kan se ketoner i urinen burde være et alarmsignal. Pas på dig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda Louise

   Ketoner er netop cellernes (og hjernens) alternative energikilde, når der ikke er kulhydrat til stede.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lidija

  Spændende, og har selv forsøgt mig med den samme diæt i perioder med hurtige og synlige resultater.

  Kan du komme med eksempler på gode fedtkilder uden at der ryger for meget protein ind samtidigt? Synes det kan være en udfordring :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda Louise

   Jeg regner ikke med at opnå resultaterne så hurtigt, da vægttab som sagt ikke er hovedfokus i første omgang.
   Men den kan helt sikkert være effektiv til det formål! ;)

   Jo, jeg tænker at lave nogle blogindlæg om det, så stay tuned :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lidija

   Lyder godt, venter spændt på at høre mere (Y)
   Og kan godt forstå det ikke er din hovedfokus med den flotte form du har :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zandra

  Det er virkelig at gå i det ekstreme det der :-D Hold da op, det er på lige fod med alle dem der tror de har laktose- og glutenallergi bare fordi de får en smule oppustet mave. Alle og enhver vil tabe sig hvis de udelukkede kulhydrater fra deres kost? Du kan ikke komme udenom at kulhydrat er kroppens ALLER vigtigste energikilde, og din krop kan altså ikke fungere med så lavt et indtag? Eller det vil den da nok kunne, fordi den ikke har noget valg, men det er ikke sundt. Se bare på hvordan den har reageret!? Og når det så er sagt, så vil du mere nedbryde dine muskler end at udvikle dem, når du træner på ketoner – altså når man træner fedtforbrændende. Det derfor man anbefaler cardio til sidst i ens træning. Man starter med styrketræningen så musklerne kan drage nytte af kulhydraterne. Hvis de ikke har kulhydraterne har de ikke noget benzin, og en bil uden benzin? Ja den kan ikke køre. Derfor vil musklerne i højere grad blive nedbrudt end udviklet. Så ærligtalt forstår jeg slet ikke det der, og jeg kan allerede sige nu med garanti, at det der ikke holder særlig længe :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda Louise

   Jeg er jo som sagt enig i at det er et ekstrem. Men resten af dine påstande er sådan set urigtige. Hvorfor forklarer jeg kort i indlægget. Har du læst det hele? :)

   Hvad er det i min krops reaktion der får dig til at tænke, at den er i krise? Når man dropper en masse væske er det helt naturligt at få hovedpine, fordi ens væskebalance forskydes. Det har jeg dog netop rettet op med elektrolytter. Mit “crash” har sandsynligvis været det øjeblik, hvor min krop skiftede fra kulhydratforbrænding til at begynde at fedtforbrænde – altså forårsaget af det lave blodsukker der opstod, da mine kulhydratdepoter tømtes. Umiddelbart efter begyndte jeg nemlig at udskille ketoner for første gang. Men det ubehag har jeg kun oplevet den ene gang.

   Ang “benzin”: I dag tangerede jeg eksempelvis min PR i Clean & Jerk (2. gang nogensinde jeg løfter så tungt) efter ca. 1 times tung vægtløftning forinden.
   Ketosediæten handler netop om, at skifte benzin. Og fedt er altid til rådighed, så faktisk er man i en anabolsk tilstand HELE TIDEN, hvis man er i ketose. I modsætning til hvis man indtager mange kulhydrater, hvor man så igennem dagen skiftevis er i katabolsk/anabolsk tilstand.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Inden du kommer med sådan en kritik, så burde du have sat dig ind i HVAD du taler om, før du åbner munden.

   Du kan være helt sikker på, at det ikke er farligt og kroppen ikke lider under ketose.

   Det er så fejlagtigt vestligt at tro kroppen ikke kan fungerer uden kulhydrat. Det er noget vi tror fordi vores fødevarer generelt er stoppet med kulhydrat. Pjat!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Derudover så producerer kroppen ketogener, hvilket rent faktisk beskytter muskelmassen ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Jeg er på samme hold og kan kun anbefale dig at fortsætte. Jeg har aldrig haft det bedre både fysisk og psykisk!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Previous post

Dagens træning: Overkrop & cardio