Sommerprojekt: Dag 21/25

“Hvorfor spiser du kun 3 hovedmåltider? “

Dagens træning endte med at blive en del længere og hårdere end jeg forventede, så efter 2,5 times træning, lavede jeg en ekstra stor og velfortjent frokost :)

Jeg fik 3 æg + diverse grøntsager scrambled i kokosolie på en pande, toppet med pesto og sukkerfri ketter og en sandwich af groft surdejsbrød med light mayo, 6% ost, peberskinke, pesto og dijon sennep.

Dertil mine kosttilskud som bestod af glutamin + valleforce (i shakeren) og C- og B-vitamin (pillerne)… Pepsi Max’en sneg sig med ind som en ekstra lille forkælelse :)

 photo 2F1FC62C-ADAA-48BA-9409-861A11CFB062_zpsdmynjoqr.jpg

Og senere på aftenen lavede jeg pandekager. Så kostplanen jeg slog op tidligere holdt slet ikke… Upsi! ;) Til gengæld har jeg igen i dag “blot” spist 3 store hovedmåltider… Og det vil jeg gerne tale lidt om :)

Cirka hver gang jeg slår mine kostplaner op i forbindelse med mit 25-dages Sommerprojekt får jeg nemlig spørgsmål alá:

“Hvorfor spiser du kun 3 hovedmåltider?”
“Hvad med mellemmåltider?”
“Er det ikke bedre at spise mange små måltider i løbet af dagen, det har jeg altid fået at vide.”
eller noget andet i den dur.

Morten Elsøe svarede så fint på dette på sin Facebook-side Foodmatters.dk, at jeg tillader mig at bringe det fulde citat her på bloggen. For jeg kan vist ikke formulere det bedre selv:

“Videnskaben kan sjældent give et sort/hvidt svar, og ernæringsvidenskaben især, er behæftet med enormt mange usikkerheder.

De fleste elsker at høre praktiske og forsimplede anbefalinger, såsom: “Fødevare A er sund, fødevare B er usund”. Men i forhold til ernæring, er forsimplinger næsten altid forkerte.

“Bliver man fed af at spise sukker?”
“Er low-carb bedre end high-carb?”
“Er 5 daglige måltider bedre end 3?”
“Er det sundt at spise mere fedt?”

Hvis nogen giver dig et absolut “ja” eller “nej” til disse spørgsmål, er der stor risiko for at vedkommende ikke har særlig stor indsigt i ernæring. For svaret på sådanne spørgsmål, er næsten altid: “Det afhænger af …”

– Det afhænger af dine mål
– Det afhænger af hvor meget
– Det afhænger af hvad du ellers spiser
– Det afhænger af konteksten
– Det afhænger af dit aktivitetsniveau
– Det afhænger af din sygdomshistorie
– Det afhænger af dine præferencer, etc., etc., etc.

Når der er så mange variabler, er det uheldigt, når eksperter stadig taler i absolutter og har en one size fits all-løsning til hvert eneste spørgsmål.

At ernæringvidenskaben er kompleks og nuanceret, betyder dog ikke at det skal være svært at spise sundt. Tværtimod: hvis man netop anerkender at folk er vidt forskellige, er det nemmere at finde en løsning, der virker for den enkelte.”
– Morten Elsøe, Foodmatters.dk

Mit svar til ovenstående spørgsmål er også blot, at lige for tiden har jeg mere lyst til at spise 3 store måltider frem for flere små. Det ændrer sig måske om en uge, og så vil jeg spise flere små måltider.

Ligesom jeg igennem årene har levet både low carb, mere high carb, har bulket og cuttet, har carb cyclet, har fastet i både 12, 16 og 24 timer og hvad ved jeg… Mit aktivitetsniveau svinger fra middel til højt til meget højt, og min træning veksler imellem tung styrketræning over løb og crossfit til vægtløftning, yoga, gåture og alt derimellem. Derfor er min kost heller ikke altid den samme altid. Har jeg lange dage eller mange træninger, spiser jeg måske flere små måltider og slutter af med ét stort inden sengetid, fordi jeg ikke kan træne med maven fuld af mad, men ofte bliver meget sulten om aftenen. Andre gange er jeg sulten i starten af dagen, og så spiser jeg mest der. Når holder jeg sommerferie og står sent op og tuller rundt, så gider jeg ikke skulle spise et mini-måltid hver 2. time dagen igennem, og derfor spiser jeg i stedet 3 større måltider. For mig er det vigtigste, at jeg spiser nok i løbet af døgnet, så jeg har energi til træning og restitution.

Jeg er så erfaren med at sammensætte en fornuftig kost, at jeg ikke tænker vildt meget over det, når jeg ændrer noget. Min hjerne lægger selv tingene sammen, og alt efter målsætning, træningsintensitet, motivation, travlhed og alt muligt andet, beslutter jeg hvordan jeg spiser. Ind imellem fungerer det bedst at planlægge, andre mærker jeg blot efter hvad kroppen beder om. Igen, det afhænger af………..

Bare fordi jeg gør tingene på én måde, betyder det ikke at det er det rigtige for dig, eller andre. Vi er forskellige og lever forskellige liv. Husk det :)

3 Kommentarer

  • Mia

    Tusind tak fordi du tog dig tiden. Er helt beæret over et helt indlæg ;-)

    Vil forsøge at gøre dig kunsten efter i morgen. Jeg er nemlig konstant sulten, når jeg spiser 6 mindre måltider. Glæder mig til, at mærke om det gør nogen forskel.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Amanda Louise

      Jeg gør alt for at besvare mine læseres spørgsmål grundigt ;)

      Rigtig god fornøjelse med det. Jeg håber det kan hjælpe lidt. Husk dog at er det kan være naturligt at være lidt sulten når man cutter ned.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mia

      Det må man sige du gjorde, kæmpe thumbs up. Også generelt, du gør det så godt. Kæmpe inspirationskilde. Indtil videre har jeg ikke mærket sult idag (før nu, hvor jeg skal have frokost). So far, so good. Er lykkelig ;-). Men ja du har ret, sult er helt normalt, omend røv irriterende. Hehe :)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Kommenter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerprojekt: Dag 21/25