Status: 41 dage til DM

Kosttilskud: Mine anbefalinger #1

Et af de spørgsmål jeg oftest får, drejer som om hvilke kosttilskud jeg selv bruger.

Jeg er så heldig at have en fantastisk sponsor, Fitnessguru.com, og jeg har opnået virkelig gode resultater efter jeg begyndte at bruge deres produkter. Desuden stoler jeg på kvaliteten, og jeg ved at de går højt op i råvarerne og hvilke metoder der benyttes til at fremstille det færdige produkt. Derfor benytter jeg selv udelukkende Fitnessguru’s kosttilskud, og det er også dem jeg vil omtale i dette indlæg.

Det kan dog også sagtens læses og bruges som en generel guideline, og så kan i selv gå på jagt :)

Mit håb med denne guide er, at i som minimum kan få en idé om, hvad der er vigtigt. Det er let at blive snydt i kosttilskuds-junglen ;) Men der er også produkter som virkelig er værd at investere i.

Jeg anbefaler at man som udgangspunkt holder sig til “The Basics”:

 • Valleprotein (whey)
 • Aminosyrer (BCAA)
 • Vitamin & mineraltilskud
 • Omega 3

Derudover kan man, alt efter behov, supplere med:

 • Kaseinprotein (casein)
 • Pre Workout
 • Post Workout
 • Kreatin

The Basics:

Valleprotein:
Valleprotein (whey protein) er essentielt, da det er et hurtigt optageligt protein af høj kvalitet. Det vil sige at det indeholder alle 8 essentielle aminosyrer i stor dosis og at det hurtigt optages og derfra kan transporteres ud hvor der er brug for det. Desuden er det relativt billigt. Af netop disse årsager er det det mest populære protein, og efter min mening det bedste valg til langt de fleste.
Der findes forskellige udgaver som er mere eller mindre “rene”, forstået på den måde at der findes valleprotein isolat og koncentrat. Hos Fitnessguru hedder de hhv. One Whey Isolate og One Whey.

One Whey er et valleprotein af højeste kvalitet. Det udvindes fra mælk, men gennemgår en filtreringsproces som gør, at indholdet af kulhydrat, laktose og fedt mindskes, samtidig med at proteinindholdet er meget højt. De fleste har godt at af indtage et proteintilskud på de tider af dagen hvor energidepoterne er lave, og kroppen har brug for at få tilført nye byggesten. Dvs. særligt til morgen, efter træning og evt. som mellemmåltid. Her er et produkt som One Whey perfekt, da en lille mængde kulhydrat i kombination med protein, giver ekstra energi og maksimerer proteinsyntesen.

One Whey Isolate er et proteinisolat, dvs. helt fri for laktose, kulhydrat og fedt. Det er den reneste type valleprotein der findes, og det er relevant hvis man ønsker et vægttab eller undgår kulhydrat. Det er et meget kaloriefattigt produkt, med kun 104 kcal pr. portion. Da filtreringsprocessen er mere avanceret, er det dog også lidt dyrere end One Whey.

20130827-130740.jpg

Aminosyrer:
Aminosyrer kaldes også BCAA (Branch Chained Amino Acids) og er en fællesbetegnelse for L-leucin, L-isoleucin og L-valin. Når man inden/under/efter hård træning indtager disse i fri form, så accelerer det proteinsyntesen med op til 350%, hvilket i sidste ende resulterer i en større muskelmasse. Man ved at specielt L-leucin er vigtig for denne effekt, og derfor indeholder Fitnessguru’s One Amino L-leucin i forholdet 8:1:1.
Udover de tre forgrenede aminosyrer indeholder One Amino også L-glutamin, som hjælper til en bedre og hurtigere restitution. Til forskel fra et komplet protein som fx. valleprotein, så kan BCAA’s omsættes direkte i musklerne efter indtagelse. De skal altså ikke først fordøjes, og derfor er effekten så meget større end hvis man blot indtager proteinpulver.

20130827-130745.jpg

Vitaminer, mineraler og Omega 3 (mikronutrienter):
Jeg har hørt flere sige, at fordi de spiser sundt og varieret, så har de ikke brug for et vitamin-tilskud. Denne opfattelse er jeg dybt uenig i, af to årsager:
1. Den måde vores fødevarer fremstilles på, betyder at de simpelthen ikke indeholder alle de vitaminer, mineraler og gode fedtstoffer som de burde. Ved at spise økologisk kan man gøre rigtig meget, men hvor mange spiser 100% økologisk og med tanke på præcis hvilke mikronutrienter de har brug for? Meget få.
2. Hvis du er meget fysisk aktiv, så har du et endnu større “forbrug” af mikronutrienter (særligt de vand-opløselige), og så er det endnu sværere at få dækket dit behov gennem kosten alene.

Jeg tror mange har et lidt “fluffy” forhold til vitaminer, forstået på den måde at vi alle sammen har hørt at de er vigtige, og vi ved også at voldsom vitaminmangel kan føre til nogle forfærdelige sygdomme. Men de færreste af os er i risiko for at komme så langt ud, trods alt. Så hvad betyder det for os? Hvorfor er de små næringsstoffer vigtige for almindelige, sunde, aktive personer?

For at gøre en lang historie kort, så fungerer mange vitaminer som antioxidanter i vores krop. Det betyder at de modvirker de frie radikalers skader på vores celler. Skader, som i sidste ende resulterer i ældning og sygdom. Desuden er de vigtige for at mange vitale organer og kroppens funktioner fungerer optimalt.
Mineraler er vigtige for vores ydeevne, kan modvirke cravings, kramper, træthed og andre ting, som helt almindelige mennesker slås med i hverdagen.
Omega 3 er et fedtstof vi desværre får for lidt af i kosten. Omega 6 & 9 mangler vi sjældent, da de eksempelvis findes i store mængder i de fleste planteolier. For optimal sundhed er det vigtigt, at der er en balance mellem indtaget af Omega 3, 6 og 9. Derfor giver det god mening at supplere med et rent Omega 3-tilskud.

Der har tidligere været en del fokus på, at mange vitaman-tilskud kunne være direkte farlige, pga. meget høje doser af fedt-opløselige vitaminer. Overdosering af disse vitaminer kan lede til forgiftninger, da de ophobes i kroppen. Vandopløselige vitaminer derimod, udskilles uden problemer hvis vi indtager for meget. Da personer som træner meget udskiller meget væske, udskiller af altså også en større mængde af disse vitaminer og mineraler, og derfor vil det optimale vitamin- og mineraltilskud indeholde en relativt stor mængde af vandopløselige vitaminer og en lidt mindre mængde fedtopløselige vitaminer, så der ikke er risiko for forgiftning.

Netop sådan har Fitnessguru sammensat deres One Pak, som er et komplet tilskud med alle de nødvendige vitaminer, mineraler og antioxidanter samt Omega 3.
En bøtte indeholder 30 små portionsposer med en dags-dosis i hver, og du behøver derfor kun at investere i dette ene produkt for at være dækket ind. Noget jeg synes er helt fantastisk praktisk! :)

20130827-130735.jpg

Hermed er det slut for Del 1 af min lille guide :) Hvis der er interesse for en Del 2, så vil jeg næste gang komme ind på pre/post workout, kreatin og kasein.

Har i yderligere spørgsmål, så stil dem gerne i kommentarerne :)

16 comments

 • Lin

  Fedt indlæg.
  Må jeg spørge om hvordan du har fået fitnessguru som sponsor? Har de nogle kriterier man skal opfylde osv?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandalouise

   Hej Lin

   Mange tak :)
   Fitnessguru kontaktede mig, og jeg ved desværre ikke hvad de har af kriterier når de udvælger hvem de ønsker at samarbejde med.

   Hilsen Amanda

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine Petersen

  Fantastisk indlæg!!! (endnu engang) ;-)
  Virkelig brugbart – jeg er fan!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Dejligt overskueligt indlæg!! :-) Synes ofte at det kan blive lidt forkludret!
  Vil meget gerne høre mere (del 2)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Hvornår på dagen er det bedst at indtage vitamin-/omega 3 pillerne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandalouise

   Når du husker det og sammen med et blandet måltid (bestående af både fedt/kulhydrat/protein) :)

   Jeg tager dem selv til morgenmaden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • heidi

  lige kort – dine erfaringer med shakes efter træning?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandalouise

   Efter styrketræning tager jeg altid en proteinshake og lidt kulhydrat :) Jeg anbefaler enten en almindelig shake + riskiks eller One Recovery som er specielt sammensat til formålet :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederikke

  Hvad med Creatin? Bruger du det? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandalouise

   Det gør jeg, ja :) Jeg vil beskrive det nærmere i Del 2.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke

   Glæder mig til at læse omkring creatine. :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fedt indlæg,og jeg glæder mig allerede til Del 2, og så er det forresten en super fed Blog som du har. Den/ du motiverer mig meget, til selv at give den en ekstra skalle med mit vægttab/spise sundt /træning..tak

  :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Kommer der en del 2? Måske efter DM? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej Amanda :) Jeg ville lige høre, om du selv tager L-carnitine? Jeg har nemlig forstået det sådan, at det skulle være et godt kosttilskud hvis ikke man indtager for meget rødt kød og mælkeprodukter, og samtidig skulle det være fedtforbrændende? og hvad med CLA – minder der meget om hinanden?
  I øvrigt er du en af mine største inspirationskilder, og jeg følger dig HVER dag – du er for sej :D
  mvh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • amandalouise

   Hej Anne

   Mange tak for de søde ord :)

   L-carnitine er ikke et af de tilskud jeg tager, nej. Men jeg spiser også temmeligt meget rødt kød og mælkeprodukter ;) Og særligt rødt kød indeholder jo carnitine i store mængder.

   Jeg har ikke undersøgt effekten af tilskud af L-carnitine super grundigt, men jeg mener at den ganske rigtigt påvirker/øger kroppens omsætning af fedtsyrer i cellerne (og altså dermed har en “fedtforbrændende” virkning)

   L-carnitine er en aminosyre og CLA er en særlig type Omega-6 fedtsyre, så det er to ret forskellige ting.

   CLA tager jeg som tilskud 3 gange dagligt, og det skulle påvirke kroppens måde at forbrænde og lagre fedt på, så jeg er spændt på effekten gennem denne diæt :)

   Og mange tak for de søde ord :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Previous post

Status: 41 dage til DM